Hummer Kenteken Check

Zoek naar Hummer kentekens:

Over Hummer

Hummer Logo

Hummer is een Amerikaans merk van terreinwagens, zogenaamde Sports Utility Vehicles (SUV's). Hummer stamt af van de militaire Humvee voertuigen. In 1979 gaf het Amerikaanse leger specificaties uit voor het ontwerp van een voertuig dat zowel de Jeeps als lichte vrachtwagens moest vervangen.

Het leger wilde verschillende voertuigen gecombineerd zien in één algemeen inzetbaar terreinvoertuig: een High Mobility Multi-purpose Wheeled Vehicle. De afkorting HMMWV werd in de volksmond Humvee genoemd. Militair producent AM General had in minder dan een jaar het eerste prototype klaar om te testen. Vanaf 1985 werden 55.000 HMMWV's in serie geproduceerd, later aangevuld met nieuwe series.

Onder president Bush senior werd de Humvee voor het eerst door het leger ingezet, bij het verdrijven van president Noriega van Panama (1989). Gedurende de Golfoorlog in Koeweit (1991) kreeg de Humvee bekendheid omdat hij regelmatig op televisie te zien was.

Intussen zijn de Humvee's tot de ruggengraat van het Amerikaanse leger gaan behoren. In de Irakoorlog zijn er al meer dan 10.000 gebruikt. Er zijn minstens zeventien verschillende versies HMMWV's. Daaronder zijn ambulances, transportversies en dragers van wapens als machinegeweren, antiraketwapens en luchtdoelraketten.

Tien jaar na de introductie van de Humvee kwam AM General met een burgerversie, de Hummer genaamd. In 1992 kocht toenmalig acteur Arnold Schwarzenegger de eerste Hummer voor civiel gebruik. In de volgende jaren nam de vraag naar zo'n stoere auto door particulieren behoorlijk toe. Ook verkreeg de Hummer bekendheid van TV, bijvoorbeeld door het gebruik in de populaire serie CSI: Miami. Bij gala's lieten sterren zich graag voorrijden in een superstretched Hummer limousine.

De eerste burger Hummer, de H1, was in feite een gemodificeerd legervoertuig. Hij rolde van dezelfde band als de Humvee. Tegen het derde millennium kocht General Motors (GM) de rechten om onder de merknaam Hummer civiele versies te mogen verkopen. Dat resulteerde in de H2, ontworpen voor dagelijks gebruik voor consumenten.

Niettemin zette GM de Hummer H2 in de markt als een volledige terreinwagen. Vanwege het gewicht van bijna 3.000 kilo dienden de bestuurders in sommige landen in het bezit te zijn van een rijbewijs voor een kleine vrachtwagen. Dat gold niet voor Nederland, waar de auto halverwege 2002 beschikbaar kwam voor de prijs van ongeveer 100.000 euro.

Naast de bekende SUV-versie kwam er ook een SUT-versie op de markt: een Sports Utility Truck oftewel pickup. Afgezien van de laadbak (achter twee rijen passagiers- stoelen) verschilt de SUT niet van de SUV. Beiden hebben tegenwoordig een krachtige 6,2-liter V8-motor, luxe interieur en een goede balans tussen off-road prestaties en rijkwaliteiten op de weg.

De H3 wordt mini-Hummer of baby-Hummer genoemd, vanwege het "kleinere" formaat van 4,8 meter lang, 2 meter breed en 1,9 meter hoog. Dat is nog altijd een grote terreinwagen, vergelijkbaar met bijvoorbeeld de Jeep Grand Cherokee. De pick-up versie H3T is weer zestig centimeter langer.

Hummer fotos

Hummer foto
Hummer foto
Hummer foto

Hummer modellen