Opel

Over Opel

Opel Logo

De geschiedenis van Opel als autofabrikant begint in 1898, met de overname van Lutzmann. Dit liep aanvankelijk niet goed, maar na dat men een jaar later in contact kwam met Darracq, kwam de productie eindelijk van de grond. Die auto's werden Opel-Darracq genoemd. Rond 1904 worden de eerste raceauto's van Opel gemaakt, die later 30 overwinningen haalden. In 1907 verdween Opel-Darracq.

Kortom, de broers Opel springen in het avontuur van autobouwen, nadat men al succesvol was in naaimachines en fietsen. Het ging ze zo goed af dat het merk als enige in Duitsland interessant genoeg was voor overname door GM. Dit kwam doordat de broers in 1924 een auto in productie namen, de Laubfrosch (boomkikker), eigenlijk een gekopieerde Citroën 5CV. Metn produceerde grote aantal van dit model.

Na de overname door GM worden Amerikaanse invloeden direct merkbaar, zoals in de Regent, met een sterk Amerikaans uiterlijk en een 6 of 8 cylinder motor. In 1935 wordt de Olympia gepresenteerd. Er worden dat jaar meer dan 100.000 auto's geproduceerd. In 1936 wordt de Kadett gepresenteerd. In 1938 verschijnt de Kapitän

Tijdens de Tweede Wereldoorlog wordt de autoptroductie stilgezet en worden de fabrieken ingezet om Blitz trucks te maken. De Russen nemen hele delen van de fabriek weg, voor zover die nog niet gebombardeerd is. Toch weet Opel de productie weer op gang te krijgen. Eerst met vrachtauto's, maar in 1947 ook weer auto's.

Historische namen als Olympia, Rekord en de Kapitän worden weer in productie genomen. De Rekort wordt vernieuwd in 1957 en blijft het goed doen, o.a. door zijn moderne uiterlijk. Men start een nieuwe fabriek in Bochum, waar de Kaddett zal worden geproduceerd. Een van de meest succesvolle auto's in de geschiedenis van Opel, die in veel landen de Volkswagen Kever onttroond als best verkochte auto.

Opel steelt de show in 1965 met de GT, die later ook in productie wordt genomen. In 1967 komt de Commodore op de markt, die het goed zal doen bij de zakelijke rijder. in 1970 verschijnt de Ascona, op basis van de Manta, een sportieve auto, die wel bijgenaamd is als de Ferrari voor armelui. Nog steeds worden Opel's gemaakt met achterwielaandrijving. Niet lang daarna stapt men over op voorwiel aangedreven auto's. De Kaddett komt in 79 op de markt en is een enorm succes. Het topmodel is de Omega. Op basis van de Vectra verschijnt in 1989 de Calibra, nadat de Ascona wordt opgevolgd door deze Vectra. Niet lang daarna verdwijnt de naam Kaddett in faveure van de Astra.

In de jaren '90 verschijnen ook terreinwagen's van Opel op de markt: De Frontera en Monterey. Op basis van de Corsa komt de Tigra uit, evolueert de Astra, Vectra en Omega. Ook ruimteauto's worden opgenomen in het aanbod, zoals de Zafira. Opel beleefde in 1998 haar 100-jarig bestaan als autofabrikant en kan in 2012 zeggen dat ze 150 jaar bestaat.

Opel fotos

Opel foto
Opel foto
Opel foto
Opel foto
Opel foto
Opel foto
Opel foto
Opel foto
Opel foto
Opel foto
Opel foto
Opel foto
Opel foto
Opel foto
Opel foto
Opel foto
Opel foto
Opel foto
Opel foto
Opel foto
Opel foto
Opel foto
Opel foto
Opel foto
Opel foto
Opel foto
Opel foto
Opel foto
Opel foto
Opel foto
Opel foto