Porsche

Over Porsche

Porsche Logo

Ferdinand Porsche is de wereldberoemde naamgever van dit merk, dat aanvankelijk in Oostenrijk met de productie van sportwagens begon. Porsche had daarvoor al zijn sporen verdiend bij onder meer Lohner, Austro-Daimler, Daimler en Steyr, maar vooral de Volkswagen.

In 1948 begon Porsche, op basis van Volkswagen-onderdelen met de bouw van een sportwagen. Deels werd de auto in Zwitserland gewbouwd, maar het ontwikkelwerk en eindproductie vonden in het Oostenrijkse Gmünd plaats. Na een serie van 50 Porsches ging Porsche in Stuttgart verder met de 356. De wagen was van aanvang aan succesvol in races.

In 1964 werd de 911 in productie genomen. De auto was ontworpen door de zoon van Ferdinand, Ferry Porsche. Ook hier ging het om een achterwielaangedreven sportwagen. In 1976 werd de Porsche 924 gepresenteerd, in 1977 de 928. Dit waren Porsches eerste auto's met de motor voorin en een watergekoelde motor (deels ontwikkeld in samenwerking met Audi).

In 1983 werd de 959 gepresenteerd, feitelijk gebouwd om gehomologeerd te worden voor de Group B-rally klasse, later ook ingezet voor Parijs-Dakar. De vierwielaangedreven Porsche met een 2,85 liter motor (450 pk), vele electronica en Kevlar-carrosserie was een doorbraak te noemen in de autogeschiedenis. Ondanks dat kwam Porsche in de problemen. De 911 verouderde en geld voor ontwikkeling van een nieuwe 911 was moeilijk te verkijgen. De introductie van de Boxter in 1995 zorgde voor een platform waar de 911 techniek mee kon delen. De introductie van de Cayenne zorgde voor de volgende doorbraak, tegenwoordig is Porsches succesnummer de vierwielaangedreven terreinauto met sportwagenprestaties de meest verkochte auto.

Porsche fotos

Porsche foto
Porsche foto
Porsche foto
Porsche foto
Porsche foto
Porsche foto
Porsche foto
Porsche foto
Porsche foto
Porsche foto
Porsche foto
Porsche foto
Porsche foto