Audi A1

Over de Audi A1

Audi Logo  Audi A1

De Audi A1 is een auto uit de economyklasse, die sinds de zomer van 2010 op de markt is. De auto wordt in de Volkswagenfabriek in Brussel geproduceerd. De A1 is een directe concurrent van auto's als de Alfa Romeo MiTo, Citroën DS3 en Mini Cooper.

Technisch

De A1 is op het Volkswagen PQ25-platform gebaseerd waar ook de vijfde generatie Volkswagen Polo op gebouwd wordt.

Bij de introductie waren er twee benzinemotoren en een dieselmotor beschikbaar. Een 1,2 liter benzinemotor met 86 pk, een 1,4 benzinemotor met 122 pk. De dieselmotor is een 1,6 liter met 105 pk zijn. Een 7-traps S-tronic met dubbele koppeling is enkel beschikbaar op de 1.4 TFSI-motor.

Op de Mondial de l'Automobile 2010 in Parijs werd een nieuw topmodel van de A1-reeks gepresenteerd, een A1 met 185 pk sterke 1.4 TFSI-motor die voorzien is van zowel een turbo als een mechanische compressor. De auto is standaard voorzien van de 7-traps S tronic-transmissie. Aanvankelijk was het de bedoeling om deze motorisering als Audi S1 op de markt te brengen maar omdat de auto volgens Audi niet voldeed aan de standaard voor haar S-modellen zoals quattro-vierwielaandrijving en bepaalde prestaties is besloten deze versie als 'gewoon' model aan te bieden.

Metroproject quattro concept

Op de Tokyo Motor Show van 2007 werd de A1 getoond in de vorm van de Audi Metroproject quattro conceptauto. Deze auto is als vierzitter uitgevoerd, en met een nieuwe hybride aandrijving. Hierbij worden de voorwielen aangedreven door een 1,4-liter Turbo FSI-motor van 150 pk en een zesversnellings S tronic-schakelbak, terwijl de achterwielen worden aangedreven door een elektromotor. Met deze motor kan op een acculading een afstand van 100 km worden afgelegd met een snelheid van 100 km/u. Hiermee wordt een brandstofbesparing van 15% gerealiseerd.

De auto werd opnieuw getoond, maar nu als A1 project quattro op de Auto Mobil International van Leipzig in 2008.

Veel designkenmerken van deze conceptauto zullen worden overgenomen op de A1, zoals de contrasterende dakboog welke in afwijkende kleuren ten opzichte van de basiskleur leverbaar is, de vorm van de koplampen en achterlichten en de vorm van de carrosserie.

A1 Sportback concept

Op de Mondial de l'Automobile van 2008 werd de A1 Sportback concept getoond. Deze 5-deursversie van de A1 zal naast de 3-deursversie op de markt komen. De A1 Sportback concept is voorzien van een 1,4-liter TFSI-motor van 150 pk. De kracht wordt via een S tronic versnellingsbak op de voorwielen overgebracht. Daarnaast is de auto voorzien van een 27 pk en 150 Nm sterke elektromotor die de achterwielen aandrijft. Dit stelt de auto in staat om in 7,9 seconden naar de 100 km/u te accelereren en een topsnelheid van 200 km/u te halen. Het verbruik ligt op 3,9 l/100 km en de CO2-uitstoot op 92 g/km.

A1 e-tron concept

In maart 2010 toonde Audi de A1 e-tron concept, een hybride variant van de A1. De A1 e-tron is voorzien van een elektromotor van standaard 61 pk met een piekvermogen van 102 pk. Er is altijd 150 Nm aan koppel beschikbaar maar als het moet zelfs 240 Nm. De actieradius van de elektromotor bedraagt 50 km en de topsnelheid 130 km/u. De elektromotor wordt bijgestaan door een 254 cc grote wankelmotor die helpt de accu's aan boord bij te laden. Hierdoor wordt de actieradius met 200 km verhoogd en zou de A1 e-tron in theorie 250 km kunnen afleggen zonder op te hoeven laden. De accu's kunnen weer opgeladen worden aan een 380 volt stopcontact en duurt volgens Audi zo'n 3 uur. Ondanks de vele aanpassingen weegt de e-tron toch slechts 1.190 kg.

In september 2010 is Audi gestart met een praktijktest waarbij 20 A1 e-tron modellen in de Duitse stad München zullen gaan rondrijden. Tijdens het project dat in samenwerking met de Technische Universiteit van München wordt gedaan zullen diverse onderdelen onderzocht worden om zoveel mogelijk obstakels naar een serieproductie te doen verhelpen.

A1 quattro

Begin 2011 verscheen Audi met een prototype van de A1 quattro op het Fascination quattro evenement in Canada. Dit model maakt gebruik van dezelfde vierwielaandrijving als de Audi A3 en TT, namelijk een Haldex-koppeling. Het prototype A1 quattro beschikte over de 1.4 TFSI-motor van 185 pk, maar in de toekomst zal hij geleverd worden met een 2,0-liter TFSI-motor van minimaal 200 pk