Audi A3

Over de Audi A3

Audi Logo  Audi A3

De Audi A3 is een automodel uit de Compacte middenklasse van het Duitse automerk Audi en was tot 2010 Audi's instapmodel. De A3 maakt gebruik van het Golf-platform waar ook de Audi TT gebruik van maakt. Tevens staan er nog andere modellen van de Volkswagen AG op dit platform zoals de Skoda Octavia, de Seat León en nog een aantal Volkswagen-modellen.

Eerste generatie (8L)

De A3 werd uitgebracht in 1996 en is gebaseerd op de Volkswagen Golf waar hij onder meer het platform en verschillende onderdelen mee deelt. De auto concurreert met onder andere de Alfa Romeo 147, BMW 1-serie, Peugeot 307, Opel Astra en de Honda Civic. De S3 kwam in 1999 op de markt. De A3 is sinds de Audi 50 de eerste auto van Audi in het lagere marktsegment. Tevens brak de A3 Audi's traditie waarbij de motoren altijd in lengte richting geplaatst worden. Dit kwam omdat de A3 op het platform van de Golf stond die dwars geplaatste motoren heeft. In 1999 kwam de Audi S3 op de markt, een sportieve S-variant van de A3. Tevens kwam in 1999 de 5-deurs uitvoering op de markt (dat model is officieel nooit sportback genoemd, dat is alleen voorbehouden aan de 5-deurs 8P).

Tweede generatie (8P)

De tweede generatie van de A3 is in 2003 verschenen en is ontworpen door Walter de'Silva. De A3 werd voor het eerst leverbaar met de DSG-transmissie die in in de huidige modellen S-tronic heet. Ook kwam er een zescilindermotor beschikbaar voor de A3, de 3.2 VR6 van 250 pk, die ook te terug vinden in de Volkswagen Golf R32 en is standaard gekoppeld aan quattro vierwielaandrijving.