Audi Q5

Over de Audi Q5

Audi Logo  Audi Q5

De Audi Q5 is een middelgrote SUV van de Duitse autoproducent Audi. De onthulling van de Q5 was op 19 april 2008 op de Beijing Auto Show, de productie startte in september 2008. De grootste concurrenten zullen onder andere de BMW X3, de Mercedes-Benz GLK-Klasse en de Volvo XC60 zijn. De productie van de Q5 vindt plaats in Audi's thuishaven Ingolstadt. Later zal de productieplaats verplaats worden naar Audi's nieuwe fabriek in China. Eerder al toonde Audi de conceptauto Cross Coupé quattro waarmee de Q5 gelijkenissen vertoont.

Kenmerken

De Audi Q5 (interne fabriekscode: AU486) is na de Audi Q7 het tweede "Q-model" en wordt tussen de Q7 en de nog later verschijnende Audi Q3 gepositioneerd. Aanvankelijk was het de bedoeling dat de Q5 samen ontwikkeld zou worden met de Volkswagen Tiguan die al in 2007 verscheen, maar de auto zal iets groter worden. De Q5 staat op het platform van de in december 2007 geïntroduceerde Audi A4. De wagen heeft daarom ook de motoren in lengterichting waardoor er V6-dieselmotoren of V6/8-benzinemotoren geplaatst kunnen worden. De Q3 zal vervolgens van het Golf-platform gebruikmaken. Ook debuteerde de Q5 met Audi's nieuwe 7-traps S-tronic automatische versnellingsbak met dubbele koppeling. Tevens hebben alle Q5-modellen standaard Audi's nieuwe quattro vierwielaandrijvingsysteem waarbij onder normale omstandigheden 60 procent van de aandrijfkrachten naar de achteras gestuurd wordt wat op kan lopen tot maximaal 85 procent.

Naast de standaard Q5 zijn er nog een aantal optiepakketten beschikbaar. Er is een sportief S line interieur en exterieur pakket leverbaar. Het exterieurpakket omvat sportieve bumpers, verchroomde spijlen in de grille en een diffuser in de achterbumper. Bij interieurpakket heeft de Q5 een 10 mm verlaagd onderstel, sportstoelen en een aantal sportieve details en S line-logo's in het interieur. Daarnaast heeft de Q5 het S line-embleem op de voorste spatschermen en dorpellijsten. Nog een optiepakket is het Offroad pakket met extra beschermingslijsten om de spatborden, dorpels en onder de bumpers.