Citroën Berlingo

Over de Citroën Berlingo

Citroën Logo  Citroën Berlingo

De Citroën Berlingo is een kleine bestelwagen van Citroën, ontworpen in samenwerking met Peugeot (de versie van Peugeot heet Partner). De Berlingo werd in 1997 gelanceerd. Een herziene versie werd in 2003 op de markt gebracht.

De wagen is leverbaar in diverse bedrijfswagenversies met daarbij behorende carrosserievariaties. Zo zijn er versies voor licht of zwaar bestelwerk, voor lange objecten (extra klep in het dak) en speciale carrosseriebouw (pick-up). Er is ook een personenwagenvariant leverbaar (de Multispace; zie afbeelding), die qua uiterlijk niet afwijkt maar in uitvoering gewoon een ruime en luxe personenwagen is.

De Citroën Berlingo was de eerste bestelwagen in deze categorie; al snel volgde de Renault Kangoo, en later verschenen in deze klasse de Opel Tour, Ford Fusion en Volkswagen Caddy.
De Berlingo was vanaf het begin leverbaar met een 1.4 benzine- en 1.9 dieselmotor. Later kwam daar een 1.6 benzineversie bij. Ook werd de bekende 2.0 hdi diesel met 90 pk leverbaar. Vanaf 2005 zijn de 1.9 diesel en 2.0 hdi diesel vervangen door twee 1.6 hdi dieselmotoren, één met 75 pk en één met 90 pk. De Berlingo 1.4i is ook leverbaar op CNG.

In de loop van 2008 is de opvolger geïntroduceerd, wederom Berlingo geheten. Deze zal iets hoger in de markt worden gepositioneerd. De in februari/maart van datzelfde jaar te introduceren Citroën Nemo toont weliswaar veel gelijkenis met de Berlingo, maar is duidelijk een klasse kleiner en is dus niet de opvolger van de Berlingo.