Honda CR-V

Over de Honda CR-V

Honda Logo  Honda CR-V

De Honda CR-V is een Sports utility vehicle van het Japanse automerk Honda. Tot op heden werden vier generaties van het model ontwikkeld. De eerste generatie werd in 1996, na lange twijfel van het merk zelf, ontwikkeld. Honda twijfelde namelijk om de wagen uit te brengen omwille van de vrees dat hij naast de Honda Passport geen degelijke verkoopscijfers zou halen. Verder had Honda weinig ervaring en dus weinig weinig vertrouwen in de SUV-markt. Bij ontwikkeling bestond er van de CR-V slechts 1 uitvoering: een 2.0 liter met 128pk en 180Nm koppel. Later zou deze uitvoering bekend staan als de LX-uitvoering. De EX-uitvoering die enkele jaren later uitkwam had enkel visuele verschillen en geen motorische.

Facelift

In 1999 kreeg de CR-V voor het eerst een facelift. Bij de Amerikaanse versie veranderde aan het uiterlijk amper iets, maar door kritiek op het gebrek aan vermogen voor een wagen met een gewicht van 1500kg werd de motor wat opgedreven. De 2.0 liter produceerde nu 146pk en 194Nm koppel. Op de Europese, Aziatische en Australische markt ondergingen voornamelijk de voor- en achterbumper wijzigingen. Tevens werden nieuwe kleuren aan het kleurgamma toegevoegd.

Tweede generatie (2002-2006)

De tweede generatie was een grotere en zwaardere uitvoering, gebaseerd op de zevende generatie Civic. Door het Amerikaanse magazine Car and Driver werd de CR-V zowel in 2002 als in 2003 uitgeroepen tot beste "small SUV". Dit grote Amerikaanse succes bracht Honda ertoe een nieuwe kleine SUV uit te brengen, enkel voor deze Noord-Amerikaanse markt. Zo werd in 2003 de Honda Element in productie gebracht.

Derde generatie (2007-2011)

In 2007 werd de derde generatie in productie gebracht. In tegenstelling tot de vorige twee generaties hing het reserve-wiel niet langer aan de kofferdeur. Hij was minder hoog, breder en korter dan de voorgaande generaties. In 2007 was het één van de best verkochte wagens in de Verenigde Staten. Bij een facelift in 2010 werden voornamelijk uiterlijke kenmerken aangepast.

Vierde generatie (2011-heden)

Op 25 juli 2011 gaf Honda de eerste beelden vrij van de vierde generatie. Deze werd eind 2011 in productie gebracht voor de Noord-Amerikaanse markt en zal in 2012 beschikbaar worden voor de Europese markt.