Opel Ampera

Over de Opel Ampera

Opel Logo  Opel Ampera

De Opel Ampera is plug-in hybride van Opel, die in Europa wordt aangeboden in 2011. Opel zelf geeft er de voorkeur aan om te spreken van een elektrische auto met range extender. Hij werd in maart 2009 op de Autosalon van Genève voorgesteld en is technisch identiek aan de Chevrolet Volt.

In tegenstelling tot de aanvankelijke aankondiging van General Motors, dat de Ampera geen conventionele hybride auto is, omdat hij uitsluitend door een elektromotor zou worden aangedreven, blijkt de Ampera toch een hybride aandrijflijn te hebben. De ingebouwde verbrandingsmotor, range extender genoemd, dient om via een dynamo stroom voor de elektromotor te genereren als de accu leeg begint te raken. De range extender kan niet gebruikt worden om de accu's volledig op te laden. Bij snelheden boven de 50 km/h kan de verbrandingsmotor de wielen rechtstreeks aandrijven via een planeetwielmechanisme om extra vermogen te leveren als dat nodig is.

De elektromotor levert 110 kW met een koppel van 370 Newtonmeter. Ter vergelijking: de 1,8-liter benzinemotor met 103 kW (140 pk) van de Opel Insignia heeft 175 Nm, de 2,8-liter motor met 190 kW (260 pk) heeft 350 Nm. Daarenboven wordt het volle koppel reeds stilstaand bereikt, waar dit bij verbrandingsmotoren slechts bij een bepaalde snelheid gebeurt.

De 16 kWh leverende lithium-ion-accu moet voldoende energie opslaan voor een reisafstand van 60 kilometer. Bij langere ritten wordt de verbrandingsmotor automatisch ingeschakeld om stroom te leveren, zodat het bereik wordt vergroot tot 500 kilometer. De verbrandingsmotor is geschikt voor benzine en E85.

De wagen accelereert van 0-100 km/u in 9 seconden, haalt een topsnelheid van 161 km/u. De constructeur vermeldt een verbruik van 1,6 l/100 km voor de eerste 100 km, en 4,8 l/100km voor elke bijkomende 100 km zonder dat de accu tussentijds wordt geladen. In de praktijk blijkt, dat dat ook best 6,7 l/100km kan zijn. De Ampera kan aan een standaard stopcontact (230V, 16 Ampere, 1 fase) in minder dan 4 uur volledig opladen. De Ampera kan niet bij snellaadpalen opladen.