Opel Meriva

Over de Opel Meriva

Opel Logo  Opel Meriva

De Opel Meriva (VK: Vauxhall Meriva, Mexico en Argentinië: Chevrolet Meriva) is een kleine MPV, gebaseerd op het onderstel van de derde generatie Opel Corsa.

De Meriva wordt gebouwd in Zaragoza, Spanje waar ook de Opel Combo gemaakt wordt. De Meriva is beschikbaar met benzine- en turbodieselmotoren van 1.3 L tot 1.8 L, met een vermogen van 75 kW tot 92 kW.

Eerste generatie

De buitenafmetingen zijn lengte 4,05 m, breedte 1,69 m, hoogte 1,62 m. Deze wagen is uitgerust met het Flex5-systeem: de vijf zitplaatsen (in twee rijen) kunnen vooruitgeschoven of in de vloer gedrukt worden, zodat één groot laadoppervlak ontstaat. De middelste plaats op de achterbank kan worden weggeklapt, zonder de stoel eruit te hoeven halen, en de 2 buitenste stoelen kunnen dan naar elkaar toe geschoven worden, voor meer plaats op schouder- en ellebooghoogte.

In 2006 kreeg de Meriva een subtiele opfrisbeurt. De achterlichtunits werden behouden, maar kregen een donkere tint. Onder de achterklep werd een verchroomd biesje aangebracht. Ook de neus werd bescheiden gefacelift: een iets ander radiatorrooster en een nieuwe plek voor de mistlampen.

Tweede generatie

In 2010 werd de nieuwe Meriva geïntroduceerd in Nederland. Deze auto lijkt nog maar weinig op de Meriva van de eerste generatie. In het oog springend zijn vooral de achterdeuren die in omgekeerde richting opengaan. Deze "Flexdoors" openen over een hoek van 84 graden, waar gewone deuren niet verder komen dan ongeveer 70 graden. Opel mikt hiermee vooral op jonge gezinnen.