Opel Zafira

Over de Opel Zafira

Opel Logo  Opel Zafira

De Opel Zafira is een Multiple Purpose Vehicle (MPV) van Opel/General Motors, op de bodemplaat van de Opel Astra. Hij is wat groter dan de later uitgekomen Meriva, maar kleiner dan de uit de productie gehaalde Sintra. De Zafira is verkrijgbaar met verschillende benzine- en dieselmotoren: een 1.6 , 1.8 , of 2.0 liter benzinemotor of een 1.9 liter Common rail turbodieselmotor (CDTI), eigenlijk een JTD van Fiat met vermogens van 100 pk tot 150 pk. De 2.0 liter benzinemotor is uitgerust met een turbocompressor. Van de Opel Zafira is ook een CNG versie verkrijgbaar.

De Opel Zafira is een enorm verkoopssucces, mede dankzij zijn Flex7-zitsysteem. Van de zeven zitplaatsen is alleen de bestuurdersstoel niet inklapbaar. De twee achterste stoeltjes verdwijnen opgeklapt helemaal in de laadvloer en de achterbank is per zitplaats inklapbaar en is bovendien in de lengte verstelbaar.

Zafira A

De Zafira A kwam in 1999 op de markt en werd gebouwd op de bodemplaat van Opel Astra G. Het was toen de enige rivaal voor de Scénic van Renault die jaren lang het rijk alleen had gehad in het segment van de compacte eenvolumers. Enkele jaren later kende beide wagens reeds vele andere concurrenten: Volkswagen Touran, Mazda 5, Toyota Corolla Verso, etc. In 2002 kreeg hij een facelift en in augustus 2005 werd hij opgevolgd door de tweede generatie Zafira.

Een variant van de Zafira A was de OPC-versie van deze wagen. Na de Astra G OPC was het de tweede wagen afkomstig van het Opel Performance Center. De Zafira A OPC behoudt het imago van gezinswagen maar kreeg een dynamischere vorm en ook de ruimte binnenin werd opnieuw ingedeeld

Zafira B

De Zafira B werd op 9 juli 2005 voorgesteld en wordt gebouwd op de bodemplaat van de Opel Astra H. De CDTI-motoren die worden gebruikt bij dit model worden gemaakt uit een samenwerking van General Motors en Fiat.

Een gefacelifte versie van de Zafira B werd in december 2007 voorgesteld tijdens de Bologna Motor Show. Deze versie was vanaf februari 2008 verkrijgbaar. De gefacelifte Zafira heeft een ietwat aangepast uiterlijk met strakkere lijnen.

Na de Zafira A kreeg ook de Zafira B een sportievere versie onder de naam OPC. Toen deze in 2005 op de markt kwam was het na de Astra nog steeds het enige andere model van Opel dat verkrijgbaar was als OPC. Hierna zouden ook andere modellen een OPC-uitvoering krijgen.

Zafira C (vanaf 2011)

Op het autosalon van Genève in 2011 werd het concept van de Zafira C, onder de naam Zafira Tourer, voorgesteld. Ruim een half jaar later op het IAA, dat plaats vond van 15 tot 25 september, is de eigenlijke versie van dit model voorgesteld. De Tourer is een krachtigere en comfortabelere versie van de Zafira B.