Renault Clio

Over de Renault Clio

Renault Logo  Renault Clio

De Renault Clio is een compacte auto uit de economyklasse van de Franse autofabrikant Renault. De Clio is in 1990 geïntroduceerd als de opvolger van de Renault 5. De tweede generatie werd in 1998 gelanceerd, en de derde volgde in 2005. De Clio was erg belangrijk voor Renault dat in de jaren 1980 in zware financiële problemen kwam. Mede door het grote succes van dit model kwam het merk er weer bovenop. De Clio is als 3 of 5-deurs hatchback of in sommige landen als 4-deurs sedan verkrijgbaar. Sinds het voorjaar van 2007 is van de huidige derde generatie Clio ook een stationversie leverbaar.

De Clio viel vanaf de introductie vooral op door het bieden van relatief veel comfort, een rijk uitrustingsniveau en luxe afwerking. Iets wat in die tijd behoorlijk ongewoon was voor de compacte klasse. Mede hierdoor werd de Clio in 1991 verkozen tot auto van het jaar. Om dit te vieren heeft Renault een speciaal actiemodel uitgebracht: de "Clio S". Later is de derde generatie van de Clio in 2006 opnieuw auto van het jaar geworden.

Ook zijn er door de jaren heen veel sportieve versies van de Clio uitgebracht. Van de eerste generatie zijn dit de: Clio S, Clio RSI, Clio 16V en de zeldzame Clio Williams. Van de tweede generatie zijn dit de Clio RS-172 en later de RS-182 welke naast 10 pk extra aan vermogen wat lichter in gewicht is gemaakt. Het topmodel was de Clio V6 met achterwielaandrijving. De eerste sportieve versie van de huidige derde generatie heet de "Clio-Sport". Van dit model is ook een circuitversie leverbaar met fabrieks-af ingebouwde rolkooi. Deze heet de Renault Clio Sport F1 Team R27. Sinds de facelift in 2009 heet het sportieve topmodel weer simpelweg "RS".

Met de Clio werd ook geracet, zoals in de Renault Clio Cup, de Renault Clio V6 Cup (Een speciale cup voor de Renault Clio V6) en in rally's met de Renault Clio Super 1600.

In Japan werd de Clio verkocht als Renault Lutécia. In sommige markten werd ook een sedan-versie verkocht met de namen Clio Symbol, Clio Sedan of met de naam Renault Thalia. In sommige Latijns-Amerikaanse landen werd die sedan ook verkocht als Nissan Platina.