Renault Twingo

Over de Renault Twingo

Renault Logo  Renault Twingo

De Renault Twingo is een compacte stadsauto (miniklasse) van het Franse merk Renault. Hij was bedoeld als de opvolger van de beroemde R4. Bij zijn voorstelling tijdens de Autosalon van Parijs, op 5 oktober 1992, was de Twingo meteen een succes. Anno 2006 zijn er ruim 2 miljoen Twingo's gebouwd, waardoor de auto inmiddels niet meer is weg te denken uit ons straatbeeld. De eerste generatie Twingo is drie keer gerestyled, in 1998, 2000 en 2004. De tweede generatie werd officieel gepresenteerd in 2007. Eind 2011 kwam Renault met het nieuws dat de 2e generatie van de Twingo een facelift zou krijgen, deze facelift staat in de showroom vanaf begin 2012.

Twingo is een samenvoeging van de woorden "Twist", "Swing" en "Tango". Dit zou volgens Renault de speelsheid en plezier van de auto moeten uitdragen.

Eerste generatie 1993-2007

De Twingo werd ontworpen onder leiding van Patrick le Quément, Renault's voormalige hoofdontwerper. Hij claimde dat het grootste risico voor Renault was het niet nemen van risico's. Hij verwees hierbij naar de geflopte Renault 9 en 11.

Sinds zijn lancering is de Twingo gebouwd in Frankrijk, Colombia en Uruguay. De Flins fabriek in Frankrijk stopte met de bouw van het oude model op 28 juni 2007. Hij wordt echter nog steeds gemaakt in Colombia voor de Zuid-Amerikaanse markt. Op 30 juni 2007 stond de totale productie op 2.478.648 eerste generatie Twingo's.

Ten tijde van zijn lancering beschikte de Twingo over revolutionaire eigenschappen; een centraal geplaatst instrumentarium, met daarop een digitale snelheidsmeter. Hierdoor was er achter het stuur alleen nog een rij waarschuwingslampjes te vinden. Hij beschikte ook over een volledig schuifbare achterbank, zodat er gekozen kon worden voor ofwel een grotere kofferruimte of meer beenruimte.

Alle eerste generatie Twingo's waren uitgerust met 4-cilinder benzinemotoren. In eerste instantie met een 8-kleps 1.2 liter(50 pk) die later werd vervangen door een exemplaar met 1.1 liter (60 pk). Een 16-klepper met 75 pk werd in 2000 toegevoegd.

Vele onderdelen zijn terug te vinden in andere auto's uit de Renault modellenreeks (versnellingsbak, remmen, motor).

Tweede generatie vanaf 2007

In 2006 toonde Renault de conceptauto waar de nieuwe Twingo op gebaseerd zou worden. Op de autosalon van Genève van 2007 werd het productiemodel getoond nadat op het laatste moment nog veranderingen waren doorgevoerd bij het model. Dit vanwege het succes van de Peugeot 107,Citroën C1 en Toyota Aygo die een nieuwe standaard zetten voor kleine stadsauto's.

De productie van Europese exemplaren is verhuisd van Frankrijk naar Slovenië.

Op 15 juni 2007 begon de verkoop in Frankrijk, Italië en Slovenië, in september is hij in de rest van Europa in de showroom verschenen. In de autopers in het Verenigd Koninkrijk was de meestgehoorde kritiek het saaie uiterlijk in vergelijking met het oude model.

Er zijn drie benzine motoren beschikbaar gekomen, elk met een inhoud van 1,2 liter. Een met 8 kleppen en 60 pk, een met 16 kleppen en 75 pk en een 16 kleppen tellende 100 pk versie met een turbo. Ook is er een 1.5 liter, 90 pk diesel uitvoering verschenen. Ook is er een RS model in 2008 geïntroduceerd met een 1,6 liter motor welke 133 pk produceert.

Er zijn zeven uitvoeringen beschikbaar als het gaat om het interieur: naamloze standaard uitvoering, Authentique, Série Limitée: Night & Day, Expression, Initiale, Dynamique en GT. Een RS versie is ook al verschenen.

In de EuroNCAP tests kwam de Twingo tekort voor de maximale score en haalde 4 van de maximale 5 sterren voor botsveiligheid.