Skoda Octavia

Over de Skoda Octavia

Skoda Logo  Skoda Octavia

De Skoda Octavia was de eerste wagen die het concern Skoda na de fusie met VW vervaardigde. De Octavia I maakte - naar het principe van de nieuwe VW Golf - in 1996 zijn debuut en wordt als model "Tour" tot op de dag van vandaag vervaardigd - ofschoon vanaf 2004 de tweede modelgeneratie van de Octavia II van de band rolde. De middenklassewagen is sindsdien in vier varianten verkrijgbaar: als sedan, als stationwagon met de naam Octavia TOUR combi, als stationwagon 4x4 en als sportieve rallywagen Octavia RS.

Het aanbod van de Octavia-modellen reikt van een 1,4 liter benzinemotor tot en met een 2,0 liter TDI-dieselmotor en vermogens van 75 tot 140 pk. Vanaf 2006 wordt de Octavia RS ook met een 2,0 TFSI uitgerust. Sedan en stationwagon TOUR hebben een vijfversnellingen-, de sportieve variant en de 4x4 een zes-versnellingsbak.

De stationwagon 4x4 is uitgerust met vierwielaandrijving. In 2006 wilde Skoda het Octavia-model graag in techniek en comfort verbeteren zonder dat wezenlijke meerkosten optreden. Een reeds voorhandene ESP-uitrusting wordt bijvoorbeeld uitgebreid met een DSR-functie en moet zowel de veiligheid als het rijcomfort verhogen. Voor de 4x4 is bovendien een speciale uitrusting gepland die voor de zes-versnellingsbak gecontroleerd optrekken in de bergen mogelijk maakt