Toyota Supra

Over de Toyota Supra

Toyota Logo  Toyota Supra

De Toyota Supra is een sportwagen die door de Japanse autobouwer Toyota werd gebouwd sinds 1979. De laatste generatie werd tot 2002 gebouwd, zij het dat hij de jaren daarvoor al in steeds minder landen te koop was. Sindsdien steken er regelmatig geruchten de kop op over een mogelijke herintroductie, tot op heden zijn daar echter geen concrete plannen van bekend.

De vorige, nauwelijks opvallende Supra is in 1994, na twaalf jaar (een aantal jaren later dan gepland), vervangen door een spraakmakender model. Een auto die nauwelijks nog doet denken aan de vorige generatie. Want de Japanners hebben de Supra niet alleen in een nieuwe outfit gestoken, ze gaven hem ook een nieuwe motor en hebben hem verder op heel wat punten radicaal verbeterd. Dit alles met de bedoeling om van deze GT een heuse sportwagen te maken die moeten concurreren met sportwagens zoals de Nissan 300 ZX, Mazda RX-7, Honda NSX en de Mitsubishi 3000 GT.

Maar de nieuwe Supra is niet alleen sterker dan zijn voorganger, hij is ook lichter. De gewichtsbesparing is vooral verkregen door een groot aantal onderdelen anders te construeren en/of lichter uit te voeren. Zo is de motorkap van aluminium en de benzinetank van kunststof. Verder werd het tweedelige uitlaatsysteem vervangen door een enkelvoudige versie, en de elektronisch regelbare schokdemping en de telescopische stuurverstelling werden geschrapt.

De wagen is erg populair in Japan, Europa en vooral de Verenigde Staten, ook in Nederland komen ze tegenwoordig vaker in het straatbeeld voor. In de tuning scene en in de D1-Grote Prijs zijn veel Supra's te zien.