Volkswagen Lupo

Over de Volkswagen Lupo

Volkswagen Logo  Volkswagen Lupo

De Volkswagen Lupo is op de markt gekomen als aanvulling van Volkswagen in de miniklasse. Seat bracht dit model op de markt als Seat Arosa. De Volkswagen Lupo is geproduceerd vanaf Oktober 1998 tot 2005.

Deze miniklasse-auto was beschikbaar met een reeks 3 cilinder benzine- en dieselmotoren variërend van een 1.0 tot een 1.6 16V benzinemotor, en de dieselvarianten 3L 1.2, 1.4 en een 1.7L

De zogenaamde 3L 1.2TDI-versie van de Lupo was in staat om met 1 liter diesel gemiddeld 33 kilometer te rijden. Dit was mogelijk door diverse veranderingen aan de carrosserie om de luchtweerstand te verminderen, en door diverse delen te vervangen door lichtere materialen als aluminium. Zeker 80% van de carrosseriedelen van de lupo 3L was speciaal herontwikkeld voor de 3L, en week met deze delen af van de andere Lupo's. Van het lichtgewicht magnesium stuur tot de speciale magnesium/aluminium velgen met speciale banden tot aan lichtgewicht stoelen en motorkap, werkelijk alles was speciaal herontwikkeld. Verder werd er gebruik gemaakt van een lichtgewicht 3-cilinder blok, gekoppeld aan een zeer rendabele versnellingsbak met een start-stop systeem. Echter werd, mede door de in verhouding hogere aanschafprijs, de Lupo 3L geen groot succes. Dit mede door het feit dat de Lupo tot 2001 niet leverbaar was met energieverbruikende opties, zoals airconditioning, verwarmde stoelen, elektrische ramen en stuurbekrachtiging die bij andere auto's in dit segment vaak al verkrijgbaar waren voor eenzelfde prijs. De Lupo3L is in 2010 vrij van wegenbelasting geworden vanwege de lage CO2-uitstoot van 81 gram. Hierdoor is de import van Lupo 3L occasions uit het buitenland (met name Duitsland) explosief toegenomen.

Ter vervanging van de Lupo is de Fox op de markt gebracht. De Volkswagen Fox is echter niet het verkoopsucces waar Volkswagen op had gehoopt. Het is om deze reden dat de Lupo rond 2011/2012 weer terug zal keren op de markt. Deze nieuwe Volkswagen Lupo zal leverbaar worden als tweezitter die moet concurreren met de Smart ForTwo en de Toyota IQ. Hij zal echter ook leverbaar worden als vijfdeurs en reguliere driedeurs-vierzitter. Over de vraag of er ook bij de nieuwe Volkswagen Lupo een ultra zuinige versie geproduceerd zal worden, net als met de oude Lupo 3L, spreken verschillende bronnen elkaar tegen. Voor de aziatische markt zal naar alle waarschijnlijkheid een tweecilinder variant op de markt komen met een laag verbruik.