Volkswagen Passat

Over de Volkswagen Passat

Volkswagen Logo  Volkswagen Passat

De Volkswagen Passat is een middenklassemodel van Volkswagen dat sinds 1973 in verschillende vormen geproduceerd wordt.

De naam Passat is gebaseerd op een wind, de passaatwind. Op de Europese en Noord-Amerikaanse markt is altijd de naam Passat gebruikt, maar in andere landen werd de auto ook wel Dasher, Santana, Quantum, Magotan of Corsar genoemd.

Het eerste model was min of meer een Audi 80 met een zogenaamde fastback, een schuin aflopende achtersteven. Binnen een jaar kwam er naast de twee- en vierdeursuitvoering ook een Variant-uitvoering (stationwagen). Hierna volgden nog de drie- en vijfdeursuitvoering. Het tweede model, vanaf bouwjaar 1980, kreeg al wat meer een eigen gezicht. In 1988 werd een splinternieuw model gepresenteerd, dat veel aerodynamischer was. Sindsdien heeft de Passat een kofferbak in plaats van een fastback. Hij werd meteen het vlaggenschip van Volkswagen. Dit model evolueerde langzaam tot 1998, toen bleek dat het model niet meer voldeed. De Variantversie verkocht zeer goed, maar de sedan helemaal niet. Het volledig nieuwe ontwerp sloeg in als een bom.

De Passat is altijd een van de belangrijkste modellen van Volkswagen geweest. Het zesde generatie was in 2006 met 725.000 verkochte auto's zelfs het succesvolste model van de hele Volkswagen Group. Van de Golf zijn in 2006 zo'n 9000 auto's minder verkocht dan de Passat.

De zevende generatie van de Passat werd in oktober 2010 voorgesteld op de Mondial de l'Automobile in Parijs. Het gaat hierbij om een ingrijpende facelift/modernisering van het B6-model. De Passat werd aangepast aan het huidige familiegezicht van Volkswagen. De eerste modellen verschenen eind 2010 op de weg. Nieuwe verkrijgbare opties zijn een inklapbare trekhaak, navigatiesysteem met verkeersbordherkenningssysteem, Easy Open voor de achterklep, Adaptive Cruise Control en vermoeidheidsherkenning.