Volkswagen Sharan

Over de Volkswagen Sharan

Volkswagen Logo  Volkswagen Sharan

De Volkswagen Sharan is een multiple purpose vehicle (MPV) van het Duitse automerk Volkswagen die sinds 1995 op de markt is. De ontwikkelingskosten van de wagen worden gedeeld met Ford. Deze laatste verkoopt de wagen als Ford Galaxy en binnen de Volkswagen Group wordt het model ook nog verkocht als Seat Alhambra. Het woord "sharan" werd ontleend uit het Perzisch en betekent "drager van koningen".

Eerste generatie (1995-2010)

Het joint-venture project begon in 1991 en was in 1994 klaar. De Sharan wordt verkocht in Europa en Zuid-Afrika en bepaalde landen in Azië en Zuid-Amerika. Volkswagen was met Ford overeengekomen hem niet in Noord-Amerika op de markt te brengen om die markt aan de Ford Aerostar te laten. In 2000 kregen de drie versies een aparte facelift.

Er kon gekozen worden uit een 5 of 6 handgeschakelde versnellingsbak, of een 5-traps Tiptronic automaat. Ook was de Sharan leverbaar in verschillende uitvoeringen; dit waren in het begin de GL, CL en Carat. Na de facelift waren dat de uitvoeringen Comfortline, Trendline, Sportline en Highline.

Tweede generatie (vanaf 2010)

De tweede generatie Volkswagen Sharan kwam in 2010 op de markt en werd voorgesteld op het Autosalon van Genève. Het model is groter dan zijn voorganger en beschikt over schuifdeuren. Er kan gekozen worden uit een 1.4 TSI en een 2.0 TSI benzinemotor en twee 2.0 TDI dieselmotoren.