Volkswagen Transporter

Over de Volkswagen Transporter

Volkswagen Logo  Volkswagen Transporter

Transporter is de naam voor een bestelwagen van de Duitse autofabrikant Volkswagen, die intern bekend staat als Typ 2 (de Volkswagen Kever heette intern Typ 1). Sinds 1990, met de komst van de T4 variant, is Transporter ook als naam geregistreerd. Voor de diverse modellen zijn door de jaren heen diverse bijnamen gebruikt, waarbij VW-Bus de algemeen gebruikte is.

Onder de naam Typ 2 zijn inmiddels 5 varianten op de markt gebracht, van T1 tot T5. Typ 2 is dus, in tegenstelling tot wat nog wel eens wordt gedacht, niet synoniem met een T2-bus.

De Typ 2 is het tweede model dat door het naoorlogse Volkswagen geproduceerd werd; eerder fabriceerde het bedrijf alleen de Volkswagen Kever. De productie begon in 1950. Het model kan worden beschouwd als de voorloper van busjes voor personen- en goederenvervoer. In de jaren zestig en zeventig werd de Typ 2 een populair hippiebusje, voornamelijk omdat het veel ruimte bood aan personen en levensmiddelen.

De VW Transporter-series vanaf 1950

VW T1 (1950-1967): Van de VW T1 werden in de zeventien jaar dat hij werd geproduceerd ongeveer 1,82 miljoen exemplaren in binnen- en buitenland verkocht. Tegenwoordig zijn de ronde VW Transporter van de generatie met hun markante V op de voorkant en de in tweeën gedeelde voorruit felbegeerde verzamelobjecten. De speciale Samba-editie met vier zij- en dakramen is vooral bijzonder geliefd.

VW T2 (1967-1979): In de dertien jaar van de tweede productiefase versterkte de VW Transporter zijn status van onverwoestbaar en overal inzetbaar voertuig voor zowel bedrijf als vrije tijd. De VW T2 groeide 26 centimeter in de lengte en kreeg een voorruit uit een stuk en een standaard schuifdeur aan de zijkant. Bijna drie miljoen exemplaren werden van de VW T2 in Europa verkocht.

VW T3 (1979-1990): De hoekige VW T3 was de laatste VW Transporter met een motor achterin. De modelcollectie werd met dieselmotoren en vierwielaandrijving uitgebreid, en de boxermotoren kregen nu waterkoeling i.p.v. luchtkoeling. Bijna twee miljoen VW T3 werden wereldwijd verkocht.

VW T4 (1990-2003) en VW T5 vanaf 2003: De eerste VW Transporter met een motor voorin was het T4-model. Met behulp van de nieuwe motortechniek ontwikkelde VW zijn Transporter steeds meer tot minibus met autocomfort. Voor het bedrijfsgebruik werden vier modellen geproduceerd.